
 

 

   
 

    
 

    
    

 
   

 
 

 
 

   
   

   
 

   
 

  
      

 
   

  
 

   
   

    
  

 
   
    

 

 
      

   
     
   

FAQs – Gambling Establishments 

Q: Can gambling establishment employees self-exclude? If so, does their employment have to be 
terminated? 
A: Yes, an employee may self-exclude. No, they may continue to work in the establishment. 
However, they may not participate in any gaming activity as a player. 

Q: Where do we send confiscated money apprehended from Self-Exclusion/Self-Restriction 
participants? 
A: Department of Alcohol and Drug Programs, Office of Problem Gambling, 1700 K Street 2nd 
floor, Sacramento CA 95811. 

Q: Where can we get problem gambling materials? 
A: These materials can be obtained by contacting the Office of Problem and Pathological 
Gambling at http://www.adp.ca.gov/opg/. Brochures and posters are free of charge. 

Q: Do we have to post responsible gambling information? If so, where should it be posted? 
A: Yes. In accordance with Title 4. Business Regulations, Division 18, Section 12461, Posting 
Referral Information, “(a) Each licensee, by July 1, 2007, shall post or provide, at patron 
gambling entrances or exits, and in conspicuous places in or near gambling areas and any areas 
where cash or credit are available to patrons, accessible written materials concerning the nature 
and symptoms of problem gambling…”. “(b) If the licensee operates a web site for the gambling 
establishment, by July 1, 2007, that web site shall contain a responsible gambling message…”. 

Q: Do we have to include a problem gambling message in all advertisements? 
A: Yes. In accordance with Title 4. Business Regulations, Division 18, Section 12461(c), “If the 
licensee produces any advertising material, by July 1, 2007, such material shall contain a 
responsible gambling message…” 

Q: Is there information on how to train employees on Self-Exclusion and Self-Restriction? 
A: Yes. The Bureau of Gambling Control offers a toolkit specifically for training gambling 
establishment employees. This toolkit is free of charge and can be mailed upon request. 

Q: If a nonprofit organization wants to host a charitable gambling fundraiser at a licensed 
gambling establishment, do they need to register with the Bureau of Gambling Control? 
A: No, but the gambling establishment must be approved by the Bureau for the tournament under 
the Gambling Control Act and regulations. 

http://www.adp.ca.gov/opg

