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THE HONORABLE WILLIAM A. CRAVEN, MEMBER OF THE CALIFORNIA STATE 
SENATE, has requested an opinion on the following questions:  

1. May a joint powers agency be established by a city and a nonprofit public benefit 
corporation created by the city?  

2. May a joint powers agency established by a city and another local agency impose 
development impact fees on the development of property in a geographic area that is not within 
the boundaries of any of the contracting parties?  

CONCLUSIONS 

1.  A joint powers agency may not be established by a city and a nonprofit public 
benefit corporation created by the city.  

2.  A joint powers agency established by a city and another local agency may not 
impose development impact fees on the development of property in a geographic area that is not 
within the boundaries of any of the contracting parties.  

ANALYSIS 

The questions presented for resolution concern the formation of a joint powers agency 
having the authority to issue bonds under the Joint Exercise of Powers Act (Gov. Code, §§ 6500-
6599; "Act"). Footnote No. 1 We are asked to determine whether a nonprofit public benefit 



corporation may enter into a joint powers agreement with a city and whether such an agreement 
between a city and another type of local agency may provide for the imposition of development 
impact fees extraterritorially. We conclude that neither proposal would comply with the Act's 
requirements.  

1.  Nonprofit Public Benefit Corporations  

The Act authorizes two or more "public agencies" (§ 6500), when authorized by their 
governing authority, to enter into agreements to "jointly exercise any power common to the 
contracting parties" (§ 6502). "The agency or entity provided by the agreement to administer or 
execute the agreement may be one or more of the parties to the agreement or a commission or 
board constituted pursuant to the agreement or a person, firm or corporation, including a 
nonprofit corporation designated in the agreement . . . ." (§ 6506.) For purposes of the Act, "the 
[administering] agency is a public entity separate from the parties to the agreement" (§ 6507) and 
"shall possess the common power specified in the agreement and may exercise it in the manner 
or according to the method provided in the agreement" (§ 6508).  

As a general proposition, the Act "grants no new powers but merely sets up a new 
procedure for the exercise of existing powers." (City of Oakland v. Williams (1940) 15 Cal.2d 
542, 599; see also 71 Ops.Cal.Atty.Gen. 266, 267 (1988).) However, when the Marks-Roos 
Local Bond Pooling Act of 1985 (§§ 6584-6599; "Marks-Roos") was enacted as part of the Act 
(Stats. 1985, ch. 868, § 6), joint powers agencies were authorized to exercise certain new powers, 
including the issuance of bonds (§§ 6588, subd. (c); 6591), irrespective of whether the parties to 
the agreement could independently exercise such powers. (75 Ops.Cal.Atty.Gen. 6, 7-8 (1992).) 
As stated in section 6587, "[t]his article shall be deemed to provide a complete and supplemental 
method for exercising the powers authorized by this article, and shall be deemed as being 
supplemental to the powers conferred by other applicable laws." Marks-Roos was enacted "to 
assist local agencies in financing public capital improvements, working capital, liability and 
other insurance needs, or projects whenever there are significant public benefits [as specified 
therein] for taking that action." (§ 6586.)  

Given this background, we proceed to determine whether a city and a nonprofit public 
benefit corporation created by the city may be partners in establishing a joint powers agency. 
Under Marks-Roos, such an agency would be termed the "authority" and defined as "an entity 
created pursuant to Article 1 (commencing with section 6500)." (§ 6585, subd. (a).)  

Referring back to section 6500, then, we find that an entity may be created under the Act by 
"public agencies" that are defined as follows:  

". . . 'public agency' includes, but is not limited to, the federal government or any federal 
department or agency, this state, another state or any state department or agency, a county, 
county board of education, county superintendent of schools, city, public corporation, public 
district, or regional transportation commission of this state or another state." (Italics added.)  

Does a nonprofit public benefit corporation come within the meaning of "public corporation" as 
that term is used in the Act?  



In Service Employees' Internat. Union, Local No. 22 v. Roseville Community Hosp. (1972) 
24 Cal.App.3d 400, the term "public corporation" was defined in the context of whether a 
community hospital, organized as a private nonprofit corporation, was subject to a public 
employees collective bargaining statute (§ 3501). The court concluded that it was not, stating: 
"Public corporations are 'those corporations formed for political and governmental purposes and 
vested with political and governmental powers.' [Citations.]" (Id., at p. 407.)  

A nonprofit public benefit corporation, on the other hand, is formed by "persons," both 
private and public (Corp. Code, §§ 5120, 5065), for any public or charitable purposes (Corp. 
Code, § 5111). Such corporations are not formed for "political and governmental purposes," and 
a review of their powers (Corp. Code, § 5140) reveals none that are "political and governmental" 
in nature.  

Accordingly, a nonprofit public benefit corporation is not a "public corporation" for 
purposes of the Act and therefore does not qualify as a "public agency" under section 6500. The 
only function of a nonprofit corporation that is specifically authorized in the Act is to administer 
or execute the agreement made by the contracting parties. (§ 6506.)  

Finally, although section 6500 states that a public agency "includes, but is not limited to," 
the entities specified therein, a nonprofit public benefit corporation does not fall within the 
classification of entities generally established by the statute. Section 6500's classification is one 
of governmental entities, particularly given that the only term which could possibly refer to a 
non-governmental entity ("public corporation") has not been judicially so construed. Under the 
general legal maxim of noscitur a sociis ("it is known from its associates"), we are to treat a list 
of items in a statute as referring to "items similar in nature and scope." (Moore v. California 
State Bd. of Accountancy (1992) 2 Cal.4th 999, 1011-1012; see Harris v. Capital Growth 
Investors XIV (1991) 52 Cal.3d 1142, 1159-1160; Dyna-Med, Inc. v. Fair Employment & 
Housing Com. (1987) 43 Cal.3d 1379, 1391, fn. 14; Martin v. Holiday Inns, Inc. (1988) 199 
Cal.App.3d 1434, 1437; People v. Stout (1971) 18 Cal.App.3d 172, 177.)  

We conclude that a joint powers agency may not be established by a city and a nonprofit 
public benefit corporation created by the city.  

2. Imposition of Development Impact Fees  

The second question presented concerns the imposition of development impact fees by a 
joint powers agency. May such fees be imposed on the development of property in a geographic 
area that is not within the boundaries of any member of the joint powers agency? We conclude 
that the fees may not be collected extraterritorially.  

A development impact fee is defined under the Mitigation Fee Act (§§ 66020-66025; 
"MFA") as:  

"'. . . a monetary exaction other than a tax or special assessment, whether established for a 
broad class of projects by legislation of general applicability or imposed on a specific project on 
an ad hoc basis, that is charged by a local agency to the applicant in connection with approval of 



a development project for the purpose of defraying all or a portion of the cost of public facilities 
related to the development project . . . ." (§ 66000, subd. (b).)  

"Local agency," as that term is used in the MFA, "means a county, city, whether general law or 
chartered, city and county, school district, special district, or any other municipal public 
corporation or district." (§ 66000, subd. (c).)  

Section 66001 sets forth the main operative provisions of the MFA. It provides:  

"(a) In any action establishing, increasing, or imposing a fee as a condition of approval of a 
development project by a local agency on or after January 1, 1989, the local agency shall do the 
following:  

"(1) Identify the purpose of the fee.  

"(2) Identify the use to which the fee is to be put. . . .  

"(3) Determine how there is a reasonable relationship between the fee's use and the type of 
development project on which the fee is imposed.  

"(4) Determine how there is a reasonable relationship between the need for the public 
facility and the type of development project on which the fee is imposed.  

"(b) In any action imposing a fee as a condition of approval of a development project by a 
local agency on or after January 1, 1989, the local agency shall determine how there is a 
reasonable relationship between the amount of the fee and the cost of the public facility or 
portion of the public facility attributable to the development on which the fee is imposed.  

"(c) Upon receipt of a fee subject to this section, the local agency shall deposit, invest, 
account for, and expend the fees pursuant to Section 66006.  

". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ."  

We have previously analyzed section 66001 in the context of determining whether it allows a fire 
protection district to impose a fee for the construction of facilities or equipment needed for fire 
protection. (73 Ops.Cal.Atty.Gen. 229 (1990).) In concluding that the statute does not grant such 
authority, we reasoned in part as follows:  

"We find no language in section 66001 which grants authority to any public agency to 
impose fees upon a development project. Instead the language . . . assumes the preexistence of 
authority from sources outside the section both to approve a development project and to impose a 
fee as a condition to such approval. The purpose of the section is to make additional procedural 
requirements when such authority is exercised." (Id., at p. 231.)  

Accordingly, we must look to the Act and any other governing statutes to determine whether 
development impact fees may be imposed by a joint powers agency.  



The Act itself, including Marks-Roos, does not expressly authorize the imposition of 
development impact fees. (See §§ 6508, 6588.) Therefore, the power to impose development 
impact fees must be one that is common to each of the contracting parties if it is to be exercised 
by the joint powers agency. (§ 6502; City of Oakland v. Williams, supra, 15 Cal.2d at 599.) 
Footnote No. 2  

Here, we may assume that each of the contracting parties is authorized to impose 
development impact fees under its own empowering law. The issue to be resolved is whether 
such fees may be imposed on development projects not within the boundaries of any of the 
contracting parties. Section 6502 states that "[i]t shall not be necessary that any power common 
to the contracting parties be exercisable by each such contracting party with respect to the 
geographical area in which such power is to be jointly exercised." This implies that the power to 
impose development impact fees would have to be exercised in connection with a development 
project located within the boundaries of at least one of the contracting parties.  

More importantly, the "fee" must be "a monetary exaction . . . that is charged by a local 
agency to the applicant in connection with approval of a development project . . . ." (§ 66000, 
subd. (b).) If the project is not within the boundaries of any of the contracting parties, none of 
them would have approval authority over the project. Hence, the fee would not be one that is 
imposed "in connection with approval of [the] project." (Ibid.) Even aside from due process 
considerations and similar constitutional restrictions, we find no statutory authority that would 
permit a joint powers agency to impose development impact fees in the described circumstances.  

We conclude that a joint powers agency established by a city and another local agency may 
not impose development impact fees on the development of property in a geographic area that is 
not within the boundaries of any of the contracting parties.  

* * * * * 
 

Footnote No. 1  
Unless otherwise specified, all section references herein are to the Government Code.  
Footnote No. 2  
In exercising the contracting agencies' common power to impose development impact fees, the joint powers agency 
would be subject to the terms of the MFA. A joint powers agency would fall within the MFA's definition of a "local 
agency," which includes an "authority, agency, any other municipal public corporation or district . . . ." (§ 66000, 
subd. (c).)  

 
 
  


